Wist u dat je bij Be-running.nl nu ook kan starten met kracht- uithoudingsvermogen- en coördinatietrainingen.  (let op!! dit zijn geen BOOTCAMPS ) stuur dan een mail of vul het contact formulier in elders op deze website. Ik hoop u in alle goede gezondheid na deze nare periode van de corona crisis te mogen verwelkomen bij de lessen van Be-Fit. 

#StayStrong and #StayFit

Paul Eichelsheim


Ben jij sportief en gezond en tussen de 17 en 60 jaar oud? Heb jij een basisconditie en kun je minimaal 30 minuten nonstop hardlopen? Doe jij regelmatig zelf intervaltrainingen? 

Dan is dit iets voor jou! 

Ik zoek deelnemers voor een try-out van een geheel nieuwe HIIT and RUN-training voor hardlopers.

Daag jezelf uit en geef je op voor deze nieuwe training. De kosten bedragen eenmalig 5 euro.

Stuur een e-mail naar info@be-running.nl met je inschrijving.

HITT and RUN TRAININGEN VOOR HARDLOPERS.......

Het acroniem HIIT wordt veel gebruikt in de fitness. Je kunt er niet om heen en dat zou je ook niet moeten willen. Het is een afkorting voor High Intensity Interval Training en het is een methode voor het gebruik van een uitbarsting van maximale intensiteit met periodes van rust of lage intensiteit, en wordt algemeen beschouwd als de meest effectieve manier om maximaal vet te verbranden en de conditie te verbeteren. Wat HIIT extra aantrekkelijk maakt is de veelzijdigheid. Je kunt het overal bij gebruiken, van Tabata tot touwtje springen en oefeningen met lichaamsgewicht zoals fietsen, hardlopen en standaard lifts, en het kan je een vermoeiende, spierenbelastende training geven die je in 25 minuten of minder kunt afronden.

Een HIIT is meestal een training tussen de 10 en 30 minuten. Je kunt ze op heel veel verschillende manieren uitvoeren. Over het algemeen bestaat een training meestal uit een warming-up, gevolgd door een aantal oefeningen die je achterelkaar in intervallen uitvoert. De intervallen kunnen verschillen tussen de 10 seconden en 5 minuten op hoge intensiteit. De rustmomenten tussen deze intervallen zijn korter (vaak 30 seconden) en kunnen bestaan uit een actieve rust (lage intensiteit) of complete rust. Vervolgens sluit je de training af met een cooling-down.

Waarom High intensity interval training (HIIT)?

Het grootste voordeel van een HIIT is dat het in een korte tijd, betere resultaten oplevert dan een standaard uurtje cardio zoals we gewend zijn.  Onderzoek toont zelfs aan dat HIIT tot 50% (!) effectiever is in het verbranden van vetweefsel dan een lage intensiteit training.

Hart en longen

Intervaltraining zorgt voor een positieve ontwikkeling van het cardiovasculaire systeem. Door het verhogen van je hartslag tijdens periodes van hard sporten, zal je je cardiovasculair vermogen vergroten en zo je hart versterken. Een onderzoek aan een Noorse Universiteit ontdekte dat HIIT de beste manier is om je VO2max* te verbeteren.

 

Afterburn

HIIT is zo effectief omdat het verschillende dingen met je lichaam doet. De belangrijkste reden waarom HIIT 50% effectiever is in het verbranden van vet, is omdat je lichaam na de training een “afterburn” effect heeft. Dit betekent dat je lichaam na je training vet blijft verbranden. Het verhoogt je metabolisme (stofwisseling) en die zet voedingsstoffen om in energie. Na je training blijft je metabolisme tot wel 24 uur verhoogd, waardoor je dus meer vet verbrand.

Insuline

 

Insuline is een hormoon die de suikers in je lichaam naar de cellen verplaatst, zodat je cellen hier energie uit kunnen halen. Insuline zorgt er echter ook voor dat suiker kunnen worden opgeslagen als vet. Wanneer je een lage insuline gevoeligheid hebt worden suikers, in tegenstelling tot wanneer je een hoge insuline gevoeligheid hebt, vaker omgezet in vet. Om af te vallen is het dus gunstig om een hoge insuline gevoeligheid te creëren. Uit onderzoek is gebleken dat HIIT de insulinegevoeligheid verhoogt. Naast het afvallen, zorgt het er dus ook voor dat je suikers minder snel omzet in vet.

Hormonen

Je hormoonhuishouding wordt op een positieve manier beïnvloed door HIIT. Bij langdurige cardiotrainingen op middelmatige of lage intensiteit worden de hormonen die zorgen voor een hongergevoel actief, echter bij een HIIT worden deze hormonen verminderd. Hierdoor heb je minder honger, eet je waarschijnlijk ook minder en gaat je lichaam meer opgeslagen energie (vet) verbranden. Daarnaast zorgt deze manier van trainen ervoor dat er meer groeihormonen en testosteron aan wordt gemaakt. Hierdoor kun je dus ook meer spiermassa aanmaken (wat weer resulteert in een hogere verbranding).