Hardlopen
Hardlopen is leuk en gezond. Toch ontstaan er bij lopen ook wel eens blessures. Gelukkig kun je zelf een hoop doen om de kans op een blessure te verkleinen. En als je toch een blessure oploopt, kun je zelf vaak meewerken aan een voorspoedig herstel.
Bij hardlopers betreft het meestal overbelastingsblessures, die ontstaan als gevolg van het talloze malen afzetten met, en landen op, de voeten waardoor enkels, knieën, heupen en de de rug extreem belast kunnen worden. Als je de blessurepreventieve adviezen uit dit artikel opvolgt (zoals warming-up en trainingsopbouw), loop je in ieder geval geen onnodig risico op blessures! Als er toch overbelastingsblessures ontstaan, is het belangrijk dat je weet hoe je een beginnende blessure kunt herkennen; je kunt dan snel maatregelen treffen om erger te voorkomen.
Nederland telt 1,2 miljoen voetballers. Jaarlijks raken hiervan 850.000 geblesseerd waarvan er circa 290.000 medisch moeten worden behandeld.
Bij een blessure kan altijd het beste een arts of fysiotherapeut worden geraadpleegd. Pas na de diagnose, behandeling of goedkeuring kan verantwoord worden gestart met de revalidatie- of hersteltraining. Bij niet alle fysiopraktijken wordt sport specifieke revalidatietraining of conditietraining op het veld aangeboden. Ook beschikken niet alle voetbalverenigingen over een revalidatie- of hersteltrainer die de voetballer conditioneel kan begeleiden tijdens of na zijn blessure. Voetballers zijn zonder deskundige hulp vaak aan hun lot overgelaten. Zonder professionele begeleiding is de kans groot dat de aansluiting met de groepstraining of het spelen van wedstrijden te vroeg plaats vindt met als gevolg dat de speler weer geblesseerd kan raken. Met sportspecifieke revalidatie- of hersteltraining kan deze terugval worden beperkt.